Cinnamon roll cake, secretly healthy ;) / Bolo de canela saudavel

English Version:

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Yesterday i was in mood for some cake, so I came up with this delicious healthy version of your regular cinnamon bun, it’s rich and sweet, but it doesn’t kill you 😉 I’m lucky enough to say, that as the time goes by, i like regular cake less and less, the only thing I taste is butter and a sickly sweetness, nothing else and i love flavour! so the most important thing for me is for my treats to be sweet but to let me feel the taste of my ingredients. The base of this cake was a chocolate and carrot cake I came up a while back :

https://fionabluerecipes.wordpress.com/2014/03/04/chocolate-cake-no-nasties-bolo-de-chocolate-saudavel-e-humido/

I have to say that baking doesn’t need to be an exact science, it’s about making it your own, play with it, you will see, it’s almost always tasty! It may not me as high, but if you want healthier versions (changing from traditional ingredients) it will always change the texture, try you might actually like it ❤

Ingredients :

– to grease the pan : 1 TBs of organic butter (real thing or coconut oil, not melted) , 1 TBS of cinnamon , 1 TBS of raw brown sugar or coconut sugar –> first grease the pan, after mix sugar with cinnamon and coat the pan until all surface is covered.

for the batter :

150grs of flour ( I used 100grs of rye and 50grs of plain)

15grs of yeast (for cakes)

3 eggs

150grs of natural yoghurt (whole,organic)

7 TBS of maple syrup

1 TBS of melted butter

50grs of lucuma powder OR I would add a 1TBS of sugar(not maple as it is a powder )

For the drizzle : melt 1 TBS of butter with 1 TBS of cinnamon and 1 TBS of sugar (brown or coconut).

Mix all the ingredients ultil a smooth batter is formed. For an airy cake whisk your egg whites until set and fold carefully once all the other ingredients are well mixed. pour batter into the pan and at the end drizzle the cinnamon liquid on top of it in a circular motion.

Bake at 175C around 35m but keep checking, as i used a really big pan, thats why it was so thin. In a smaller pan may take a bit longer.

Lots of love,

Sandrina x

Versao portuguesa:

Ontem estava com vontade de um bolo um bocadinho diferente entao decidi fazer um bolo de canela, delicioso, mas que nao entope nenhuma veia 😉 Eu tenho bastante sorte porque com o passar do tempo o meu palato foi mudando e hoje em dia cada vez gosto menos de doces demasiado doces, onde os unicos sabores sao a manteiga e o açucar, gosto de sentir os diferentes sabores e saber que posso comer 1 bela fatia sem qualquer culpa 🙂

A base deste bolo foi de uma receita que criei ja ha bastante tempo:

https://fionabluerecipes.wordpress.com/2014/03/04/chocolate-cake-no-nasties-bolo-de-chocolate-saudavel-e-humido/

E gostava de dizer que os bolos nao sao aquela ciencia exacta ( a nao ser que queiram fazer um bolo super tradicional para alguem super tradicional), para fazer bolos mais saudaveis, as texturas mudam, o que nao e’ uma coisa ma’, e’ so’ diferente..  E e’ tambem um desafio, para criar coisas diferentes, com ingredientes diferentes, sem aquele medo que nao vai resultar, pois nao diz assim no livro de receitas. acreditem, eu ja fiz dezenas de bolos sem abrir 1 livro de receitas, 90% das vezes ficou bem bom 😉 e as outras por norma era por falta de açucar/adoçante natural, que se corrigia com uma calda.. acho que temos que aproveitar o que a nossa sociedade global nos tem para oferecer, uma data de ingredientes novos e tecnicas desconhecidas pelos nossos pais e avos, e arriscar um bocadinho e comer aquele pedaço de bolo com uma mente aberta.

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Ingredientes:

-Para untar a forma usar 1 CS de manteiga, 1 CS de canela e 1 CS de açucar (nao refinado castanho ou de coco), usar o açucar misturado com a canela como se fosse farinha.

-Para a massa :

150grs de farinha (usei 100grs de centeio e 50grs de farinha para bolos)

15grs de fermento para bolos

3 ovos inteiros

150grs de iogurte natural (organico e inteiro)

7 colheres de sopa de xarope de acer (ou mel derretido, mas nao a temperatura alta)

50grs de po’ de lucuma (e’ um po’ de uma fruta peruviana com um sabor a caramelo, e cheio de vitaminas) OU 1 CS de açucar (por causa de a lucuma ser em po’, mas podem experimentar)

1 CS de manteiga derretida ( nao usar margarina que tanto mal faz!) ou oleo de coco

-Para a calda : 1CS de manteiga,1 CS de canela e 1CS de açucar (derreter tudo junto)

Untar a forma, colocar a massa do bolo e no fim colocar a calda de canela por cima, fazendo circulos.

Eu usei uma forma um bocadinho grande demais, dai o bolo ter saido fininho.                                                                   Aquecer o forno a 175 c e cozinhar entre 35 a 45m, mas deve-se controlar pois depende do tamanho da forma e do forno.

Ate a proxima

Sandrina xx

8 thoughts on “Cinnamon roll cake, secretly healthy ;) / Bolo de canela saudavel

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