Cookies! chocolate, ginger, blueberries, so many flavors!

* 3 flavours teff and oats cookies (chocolate and coconut ; ginger and cinnamon ; blueberries and acai powder) —>info about teff below

* Bolachas de aveia e teff 3 sabores (chocolate e coco ; gengibre e canela ; mirtilos e pò de açai)—> informaçao sobre a farinha de teff mais abaixo

So when you want to be healthy, you really need some planning! And there is no way around it, a life of convenience very rarely equals health, because if you just grab something when you are hungry, the chances of finding something healthy to eat are quite low, specially if you fancy something sweet!Fail to prepare, prepare to fail! So on my days off I always make a dessert to have during the week at work, I try to vary if I can, other times just improving my recipes. Since christmas that I don’t have any sugar beside sugar from fruits and some natural sweetener when I bake (which I’m trying to reduce too). So today instead of using honey or so, I made a date paste (just dates and water on a food processor) and used it instead on my cookies

For the base : Makes 13 BIG cookies

-350g of oats ; – 100g of Teff flour ; – 3 eggs ; 3 teaspoons of coconut oil + 2 tablespoons of olive oil (or just olive oil, or just coconut) ; – 1 teaspoon of psyllium husk (without shoul be fine but adds fiber) ; 120g of dates + 5 tablespoons of water (to do the date paste) ; pinch of salt ; – 1 full teaspoon of baking powder ; 400g of natural organic yogurt.
Mix all together and divide in 3 , now let’s add the different flavors!

Chocolate : 1 tablespoon (or more) Of chocolate + 2 tablespoons of dessicated coconut.

Ginger : 1 teaspoon of ginger (powder) + 1 teaspoon of cinnamon + 1 handfull of raisins.

Blueberries : 2 handfuls of fresh blueberries + 2 teaspoons of acai powder.

Bake at 180C for 15m (+/-)

About Teff flour : This whole grain is high in protein, carbohydrates, and fiber. It also has a great amino acid profile, including all 8 essential amino acids (the building blocks of the human body). This means its protein is high quality, like milk or meat. It is also rich in calcium and iron. It is free of sugar, too, meaning it has no sugar content. — Mais info versagrain . com

—————————————————————————–
Quando queremos adoptar um estilo de vida mais saudavel, planear as refeiçoes torna-se essencial. Pessoas que levam uma vida de conveniencia, e decidem na hora o que comer ou quando estao cheia s de fome e fora de casa, acabam por fzer escolhas menos saudaveis, principalmente se gostarem de um docinho como eu Por isso nos meus dias de folga tento fazer algo doce para levar para o trabalho, assim no caio na tentaçao de comprar doces ou chocolates na cantina e afins! Ja ha bastante tempo que nao colocava açucar nas minhas bebidas, mas desde o natal que nao uso açucar nenhum em nada, nem organico, nem amarelo…So mesmo o açucar das frutas e mel ou sweet freedom, mas mesmo isso estou a tentar reduzir, por isso hoje para as minhas bolachas fiz uma pasta de tamaras (tamaras e agua na trituradora).

Para a base : Faz 13 bolachas bem grandes

– 350g de aveia ; – 100g de farinha Teff ; 3 ovos ; 3 colheres de cha de oleo de coco + 2 colheres de sopa de azeite( ou so azeite) ; – pitada de sal ; 1 colher de chà cheia de fermento ; – 1 colher de cha de psyllium ( tambem deve dar sem, mas tem bastante fibra) ; – 120g de tamaras (para a pasta), 400g de iogurte natural inteiro.

Misturar tudo bem misturado e dividir em 3 partes.Agora para os sabores!

* Chocolate : 1 colher de sopa de chocolate em po ( de boa qualidade) + 2 colheres de sopa de coco seco.

* Gengibre : 1 colher de chà de gengibre em pò ; 1 colher de chà de canela em pò + 1 mao cheia de passas

* Mirtilos : 2 maos cheias de mirtilos frescos (ou outra baga) + 2 colheres de chà de pò de açai.

Farinha de Teff : Valor Nutricional ( mais info na wikipedia)
O grão tem uma concentração elevada e variada de nutrientes: cálcio, ferro, cobre, alumínio, bário, fósforo e tiamina. É rico em carboidratos
O ferro contido no Teff é facilmente absorvido pelo organismo.
Possui elevado teor de proteína. Acredita-se que tenha uma composição de aminoácidos excelente (todos os 8 aminoácidos essenciais para os seres humanos). Tem níveis de lisina mais elevados do que o trigo ou a cevada
Estimula a flora intestinal. Não contém glúten, pelo que é apropriado para aqueles com intolerância do glúten ou que sofram de doença celíaca.

cookie2

 

cookie

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s