Spelt bread 2 ways : Banana&Raisins or Apple&Orange

English version :

Since I came back from my holidays to Portugal that I haven’t had the opportunity to bake some bread, so we were all eating shop bought bread, which is not fantastic, so as I was off today I took some time to bake some fruity bread, it’s not really sweet, and it tastes great with butter ( dairy or nuts), cheese or ham…

For the base use 450g of spelt flour and 550g of strong white flour ( The one to make bread), 1 handfull of sesame seeds, 1handfull of poopy seeds, 2 tablespoons of extra virgin olive oil and 1 teaspoon of sea sal. Divide the flour mixture in 2.

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For the banana bread you will need :

1 tablespoon of cinnamon,1 tablespoon of organic muscavado sugar, 1 teaspoon of mixed christmas spices like cardamon, cloves…, 1 cup of raisins, 2 tablespoons of chia seeds, 2 mashed bananas.

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Directions for both breads :  Around 200ml of warm water with half a 7gr sachet of dried yeast (fast action) per bread.Pour water slowly as you may need less, if the mixture gets too wet, add flour.You should be able to knead without the bread getting stuck to your hands,knead for around 10 minutes vigorously . Let the mixture rest for 1 hour, knead again, and let it rest in the baking tray for a further 30 m. Bake for 1 hour at 180 C or until brown.

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For the apple bread you will need :

1 tablespoon of molasses, 2 peeled and grated apples, 1 handful of sunflower seeds, the juice and pulp of 2 oranges and 1 lemon. This mixture is quite wet so it may need less water or just add more flour, it always depends on the size and juice of each fruit.

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Versão Portuguesa :

Desde que vim de Portugal que não tenho tido grande tempo para os meus cozinhados, tem sido coisas bastante simples, por isso temos andado a comer pão das lojas, que por estes lados, não é grande coisa. Hoje estava de folga e decidi tirar um tempinho para fazer pão de frutas, mas não é muito doce, é muito bom com lacticinios ou manteiga de amendoim, fiambre…

Pão de farinha de espelta de 2 maneiras, para a base é preciso 450 gramas de farinha de espelta e 550 gramas de farinha de trigo 00 para pão, 1 mão cheia de sementes de sesamo, 1 mão cheia de sementes poppy, 2 colheres de sopa de azeite e 1 colher de chà de sal. Divide esta misture em 2 partes.

Para o pão de banana necessita de :

1 colher de sopa de canela, 1 colher de chà de uma mistura de especiarias como cravinho, cardamomo, 1 colher de sopa de açucar muscavado,  1 chavena de chà de passas, 2 colheres de sopa de sementes de chia, 2 bananas maduras amassadas (com o garfo).

Para o pão de maçã necessita de :

1 colher de sopa de melaço, 2 maçãs descascadas e raladas , 1 mão cheia de sementes de girassol, sumo e polpa de 2 laranjas e 1 limão. Esta mistura é bastante molhada por isso tem que se prestas atenção à quantidade de àgua que se usa, depende sempre no tamanho e sumo das frutas usadas.

Para ambos os pães: Cerca de 200ml de agua tépida misturada com meia saqueta de fermento seco instantaneo para pão( aqui as saquetas são de 7gramas, usar 3.5 gramas em cada pão). Ir virando a àgua devagar, pois a quantidade necessària vai variar consuante os ingredientes usados, se a massa estiver muito pegajosa/molhada adicione mais farinha. A massa deve dar para amassar sem ficar muito colada às mãos. Amasse durante uns 10 minutos cada. Deixe descansar por 1 hora. Amasse de novo e coloque no recipiente que irà ao forno.Dexe descansar mais uns 30 minutos. Coza num forno pre aquecido a 180 graus durante 1 hora ou ate ficar castanho ( cor de pão).